Geschiedenis

Geschiedenis

Kun je je voorstellen dat er nog helemaal geen kinderboerderij was? Wij bijna niet, maar bijna vijftig jaar geleden was het toch echt zo. Hoewel de eerste kinderboerderij van Nederland in 1939 opgezet werd, duurde het tot 5 december 1968 tot een wethouder uit Zwanenburg zijn akkoord gaf voor de aanleg van een wandelpark met een hertenkamp en een volière.

Het hertenkamp werd om de destijds aanwezige kleuterschool Het Kwetternest heen gebouwd. Om erachter komen of dit eigenlijk wel een geschikte plek was voor de herten, werd contact opgenomen met de Rijksinspectie voor het kleuteronderwijs.
De inspecteur ging tegen de verwachtingen in akkoord. Voornamelijk omdat de kleuterschool en het hertenkamp slechts door een hekje gescheiden werden van elkaar. De kleuters en dieren hadden hierdoor nauw contact met elkaar.
Een jaar laten kwamen de eerste herten uit Badhoevedorp en Hoofddorp naar Zwanenburg. De dieren moesten natuurlijk wel een goed onderkomen krijgen. Daarom werd er actie gevoerd om een mooie stal te kunnen bouwen en het kamp af te zetten.
Naast herten, kwamen er ook al snel geiten, schapen en een lama wonen.

Tien jaar later, op 4 december 1980, werd het hertenkamp uitgebreid. Er werd een heuse knuffelhoek aangelegd. Nog een jaar later, op 16 september 1981, ging de gemeente akkoord met het voorstel om een knuffelweide te realiseren.
Op 23 oktober 1982 is de Kinderboerderij De Knuffelweide officieel in gebruik genomen, dit tot groot genoegen van de dorpsbewoners.

In de loop der jaren is er veel veranderd. Er is terrein bijgekomen, het aantal stallen is uitgebreid, maar het hertenkamp is er nog steeds.
In 2000 heeft de kinderboerderij er een rosarium erbij gekregen, waar de herten naartoe werden verplaatst zodat ze meer ruimte hebben. Naast de herten lopen daar ook kalkoenen, bokken (mannetjes geiten) en rammen (mannetjes schapen).
Sinds 2002 is er bij de hertenwei ook een volière met diverse vogels te bewonderen.

Noodlot
Toch was het niet allemaal vreugde en geluk. In de nacht van 9 op 10 maart 2005 sloeg het noodlot toe. Een fikse brand legde een deel van de kinderboerderij in as. Veel dieren kwamen om en de hooiberg met de stallen werd compleet verwoest. Door verschillende spontane acties van inwoners en scholen uit Zwanenburg/Halfweg is er aardig wat geld opgehaald voor de herbouw van de stallen. In augustus 2007 zijn de nieuwe stal met hooizolder en knaagdierruimte feestelijk geopend. Vandaag de dag staan die er nog altijd keurig bij.

Het beheer van de kinderboerderij was tot 1995 in handen van de gemeente. Daarna is het beheer naar stichting `t Lage Land gegaan. Stichting Meerwaarde heeft het daarna overgenomen en sinds 2003 tot op heden is het beheer in handen van stichting Ons Tweede Thuis.

Daar houdt de geschiedenis nog lang niet op, want De Knuffelweide blijft groeien en bloeien. Medewerkers en vrijwilligers van de kinderboerderij doen hun best de kinderboerderij elke dag nog mooier te maken dan hij al is.