Onze Dieren

Onze Dieren

Op de kinderboerderij hebben we veel verschillende dieren lopen, vaak kiezen we bewust voor een bepaald ras of bepaald dier. Hieronder een korte omschrijving van de dieren die op onze kinderboerderij leven.

Herten:
groepje damhertenDe kinderboerderij is van oudsher een hertenkamp, om die reden hebben we nog steeds herten lopen. Onze herten lopen in een aparte weide. Deze wei is niet toegankelijk voor bezoekers, wel is het mogelijk om de wei te lopen waar de herten goed te zien zijn. De herten zijn en blijven wilde dieren en vinden het niet fijn om in contact met mensen te komen.
De herten krijgen in de herfst een mooie donkere vacht. Dit is om in de natuur niet op te vallen tussen de dorre bladeren. In het voorjaar gaan ze in de rui en krijgen ze een mooie roodbruine vacht met witte stippen.


Geiten:
Op het moment hebben wij 4 geitenrassen lopen. De reden dat wij voor deze rassen hebben gekozen is vanwege hun leuke en zachtaardige karakter. Ons doel is om de lammeren aan mensen te verkopen die verstand hebben van geiten en die ze een goed huis kunnen bieden. Naast het karakter kijken we ook naar de tekening en kleur van het dier. Bij een bijzondere tekening zijn de lammetjes beter te verkopen.

We kijken heel bewust welke dieren we laten dekken en ook dat dit raszuiver gebeurt i.v.m. het behoud van het ras en ook voor de educatieve waarde. Voor de geitenrassen die we hebben lopen is er in de meeste gevallen een eigen bok van het zelfde ras of gaan onze dieren uit logeren bij een bok van een collega boerderij.

De meeste geiten bij ons zijn zonder hoorns, we hebben hier voor gekozen zodat er geen kinderen en dieren gewond kunnen raken, omdat de geiten geen hoorns hebben zijn de geiten een stuk aardiger waardoor ze meer geschikt zijn voor een kinderboerderij. Het publiek mag als de geiten buiten lopen gezellig tussen de geiten.

Op de kinderboerderij hebben wij de volgende geitenrassen lopen:

Dwerggeiten komen oorspronkelijk uit West-Afrika. Daar zagen ze er lomp gebouwd en dik uit, omdat men daar geregeld dwerggeiten at. Rond 1960 werden ze naar Nederland gehaald. Via een bewust fokbeleid zijn de geiten niet meer zoals ze in Afrika waren. In tegendeel: nu zijn het kleine, smalle en beweeglijke dieren.

Nubische geiten vallen niet alleen op door hun markante uiterlijk en statige houding, maar ook door hun zachte en aanhankelijke karakter. Ze worden steeds vaker op kinderboerderijen gehouden. De melkproductie blijft gemiddeld iets achter bij de overige geitenrassen, maar de melk heeft gemiddeld wel een hoger vet- en eiwitgehalte.

De Nederlandse landgeit wordt vooral als hobbydier gehouden en soms worden ze gemolken. Daarnaast worden ze ingezet bij de begrazing van natuurterreinen.

De Nederlandse bonte geit is een Nederlands geitenras. De geit stamt af van de koebonte Zeeuwse landgeit. Dit was een middelgrote geit met sterk beenwerk, groot weerstandsvermogen en sober in onderhoud. Om de melkproductie te verhogen, werd de landgeit begin 1900 gekruist met de saanengeit uit Zwitserland.


Schapen:
Op de kinderboerderij hebben we de volgend rassen lopen:

* Friese melkschapen
Het Friese melkschaap wordt veel gebruikt bij melkveebedrijven vanwege hun hoge melkproductie. Van deze melk worden onder andere kaas en andere melkproducten gemaakt. Ze zijn wit van kleur, hebben een lange kale staart en mooie fijne wol.
Dit ras staat bekend om hun nieuwsgierige en vriendelijke karakter en ze zijn grote knuffelkonten.

* Walliser Schwarznase schapen
We hebben voor deze rassen gekozen omdat ze een zeer rustig en lief karakter hebben. Het Walliser Schwarznase schaap heeft gebogen horens en is een heel vriendelijk ras. Ze hebben lange wol die op zijde lijkt met een grove krul. Kenmerkend voor dit schaap is dat alle uiteinden van het schaap zwart zijn.

* Oostenrijks Bergschaap (foto internet)
We hebben het Oostenrijks Bergschaap pas op de kinderboerderij, we hebben voor dit ras gekozen als eerste voor zijn rustige en zachtaardige karakter maar ook voor het uiterlijk. Deze schapen krijgen geen hoorns en hebben mooie hangende oren.
Dit ras kan in de volgende kleuren voor komen in het wit, zwart, bruin, bruin/wit en in het zwart/wit. De zwarte kleur kan door de zon op bleken en dan word het donker bruin.


Mini-paard en mini-ezels:
Op de kinderboerderij hebben we een mini paartje Appaloosa panter zwart en een mini ezel lopen. De dames vermaken zich zeer goed samen. Het paard en de ezel zijn echte knuffeldieren en niet getraind om te berijden. 


Varkens:
Op de kinderboerderij lopen twee varkens van het ras Kune Kune. Dit is een ras uit Nieuw-Zeeland wat al sinds de 16e eeuw als huisdier wordt gehouden. We hebben voor gecastreerde mannetjes gekozen, ook wel “borgen” genoemd. Kunne Kunne staan bekend om hun super lieve karakter.


Cavia's:
De kinderboerderij heeft een grote groep met vrouwtjes cavia`s, ook wel zeugjes genoemd. De groep bestaat uit diverse cavia's van diverse rassen en kruisingen. Als de temperatuur het toelaat dan mogen de cavia`s naar buiten via een luikje in de muur.
Heel af en toe hebben we een nestje cavia`s maar alleen als er vraag naar is of als onze eigen populatie uitdunt. Wij krijgen de cavia's door eigen fok of van collega boerderijen die een goed huis voor hun cavia`s zoeken. We nemen ook wel eens cavia's aan van mensen die er niet meer goed voor kunnen zorgen. Dat kan alleen als het een vrouwtje is. Wij vragen dan €10,- voor de eerste verzorging en de eigenaar moet een afstandsverklaring ondertekenen.


Volières:
Op de kinderboerderij is 1 volière`s aanwezig.

De volière staat buiten bij de herten wei, daar zitten de kromsnavels in zoals agaponissen, grasparkieten, valkparkieten en rossela`s.
De meeste volière vogels zijn aanboden door mensen die er niet meer voor konden zorgen of met de hobby zijn gestopt.


Pluimvee en overige vogels:
Op de kinderboerderij hebben we verschillende vogels, ook wel pluimvee genoemd.
In de kippenhokken hebben we diverse rassen kippen zitten om het publiek het verschil te kunnen laten zien tussen de verschillende rassen.

Op het terrein lopen de legkippen van het ras Lohmann Brown los samen met de Brahma kippen. Dit zijn rustige grote kippen.
De kinderboerderij heeft ook vier Nandoes. Dit is een kleinere soort struisvogels die oorspronkelijk uit zuid Amerika komt. De nandoes lopen zomers buiten in de zand en ponywei. Wanneer het buiten kouder wordt dan vijf graden gaan ze op stal bij de geiten. Nandoes gaan niet uit zichzelf op stal liggen. Halen we ze niet binnen dan raken ze onderkoeld.
Verder lopen er op de kinderboerderij nog ganzen, eenden, parelhoenders,ook wel poelepetaat genoemd, kalkoenen en pauwen.


Bijzondere dieren:
Met bijzondere dieren worden dieren bedoeld die je niet snel op een kinderboerderij zal tegenkomen.

We hebben recent de voorste ruimte opgeknapt. De ruimte hebben we "kleine dieren paradijs" genoemd. Hier is een nieuw schildpaddenverblijf geplaatst waar de drie geelwang schildpadden hun huis hebben. In een terrarium bij dit verblijf zullen boomkikkers komen en in de andere bak komen wandelende takken.

We hebben ook nog een aquarium met 5 Axolotl staan. Dit is familie van de salamander om precies te zijn de molsalamander die volledig onder water woont.


De boerderijhond:
Op de kinderboerderij loopt een boerderijhond. Ze is van het personeel en gaat in de avond weer mee naar huis.

In de ochtend en laat in de middag, als er nog geen publiek is, loopt zij los op het terrein. Overdag zit ze in de kantine en houdt daar de boel in de gaten. Niet iedereen vindt honden leuk, daarom hebben we deze keuze gemaakt. De boerderijhond kan goed met de andere dieren opschieten en doet ze geen kwaad. Het is een lieve hond, maar soms kan ze net iets te enthousiast zijn.